Jabuka potiče imunološki sistem organizma i vrlo je učinkovita u borbi protiv virusa, bakterija i razornog utjecaja slobodnih radikala. Upravo zbog toga štiti od prehlade, a u borbi protiv zloćudnih stanica primjerice dokazano smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva. Zahvaljujući karotinu jabuka štiti i od utjecaja štetnih UV-zraka. Potiče i regulira probavu jer sadrži pektin i celulozu, stabilizira crijevnu floru te pomaže kod poteškoća s probavom, posebno proljeva te opstipacije, odnosno zatvora. Jabuka pozitivno djeluje i na srce i krvožilni sistem. Spriječava nakupljanje štetnih tvari u krvi, snižava povišeni holesterol u krvi i spriječava začepljenje krvnih žila pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i ateroskleroze, a pozitivno djeluje i na rad srca.
Kako sadrži mnogo kalija, jabuka potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj način pogoduje i mršavljenju. Kako je bogata vlaknima koja bubre u želucu te tako stvaraju osjećaj sitosti i smanjuju apetit, jabuka je nezaobilazna u svim dijetama s ciljem smanjenja kilograma.
Jabuka pozitivno utiče i na funkcioniranje bubrega, jetre i žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utiče na izgradnju kostiju i zubi, a flour pomaže pri sprječavanju karijesa. U nedostatku četkice i paste za zube, jabuka može poslužiti za „pranje“ zubi. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.
Pomaže u sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zuba (pranjem uništavamo 60% bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90%).
Zahvaljujući velikom udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, jabuka opskrbljuje organizam energijom te spriječava umor i gubitak koncentracije. Kako sadrži i do 90 % vode i nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ i osvježava nakon napornog treninga. U njoj se krije i serotonin pa je u podizanju našeg raspoloženja uspješnija čak i od pločice čokolade. K tome jabuka smiruje i ublažava razdražljivost te je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.
Konzumiranje jabuka i jabučnog soka, naravno uz uravnoteženu prehranu, može zaštiti mozak od oksidativnog stresa.
Sok od jabuke može zaštititi od propadanja stanice u mozgu odgovorne za memoriju, odnosno smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje,naravno uz uravnoteženu prehranu (bogatu antioksidansima), može zaštititi mozak od oksidativnog stresa.
Sok od jabuke može zaštititi od propadanja stanice u mozgu odgovorne za memoriju, odnosno smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje,naravno uz uravnoteženu prehranu (bogatu antioksidansima), može zaštititi mozak od oksidativnog stresa.
Nema komentara:
Objavi komentar