srijeda, 26. ožujka 2014.

Napitak koji će pročistiti vaše tijelo u nekoliko gutljaja

Imate li đumbir u kući, vaša probava reći će vam – hvala!

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korjenju.
Đumbir se koristi već hiljadama godina kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.
Ova biljka je porijeklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci.
Đumbir je veoma popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog okusa, što je upravo zasluga eteričnih ulja, koja sadrži korijen đumbira.
Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, u obliku sirupa ili tinkture u trgovinama zdrave hrane i supermarketima.

Ovaj nevjerojatan začin ima brojne dobrobiti za zdravlje: 
  1. Đumbir je karminativ (ublažava želučane tegobe i nadutost) i zbog toga se može koristiti za želučane probleme.
     
  2. Korištenje đumbira stimulira sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu.
     
  3. Brojna istraživanja potvrđuju da đumbir olakšava mučninu, posebice morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu usljed kemoterapije.
     
  4. Đumbir posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade.
     
  5. Đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija.
     
  6. Đumbir ima anti-upalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva.

    Hemijski sastojci, koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale.  Korijen đumbira se pokazao visoko efektivnim lijekom protiv artritisa. Rezultati liječenja sa đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.
     
  7. Đumbir sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Drevni Grci nakon većeg obroka često su jeli đumbir, da bi olakšali proces varenja.
     
  8. Zahvaljujući tome, da đumbir potiče sekreciju mukusa, on sprečava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca.
     
  9. Potvrđeno je da đumbir smanjuje razinu kolesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
     
  10. Đumbir se koristi za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije i kolika. U zemljama trećeg svijeta đumbir se koristi za liječenje dijareje.

Pijete li đumbirov čaj, pročistit ćete svoje tijelo od otrovnog taloga koji se vremenom nakuplja !!

Sastojci:
4 šolje vode, 2 komada svežeg đumbirova korena (5 cm debljine). Dodaci po želji: med i kriška limuna
Priprema:
Ogulite đumbirov korijen i isjecite ga na tanke kriške. Stavite đumbir u ključalu vodu i kuhajte ga na laganoj vatri 15-20 minuta. Potom procjedite čaj i dodajte med i limun po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar