četvrtak, 27. ožujka 2014.

Zbog čega su rotkvice idealno povrće?




Rotkvice su idealan izbor u proljeće i trebate ih što češće jesti jer donose veliku dobrobit za zdravlje.

Ovo vedro obojeno povrće prepuno je kalijuma, folne kiseline, antioksidanata i dobar je izvor bakra, mangana te vitamina C, K i B6. U manjim količinama sadrži kalcijum, gvožđe, fosfor, cink i natrijum.

Ima samo 19 kalorija po šoljici, na vodu otpada 95 posto, ugljenihidrata ima 3,40 posto, a proteina i masti skoro pa ni nema. Zbog toga su rotkvice dobre za one koji žele smršati. Osim što ih možete stavljati u razne salate, probajte ih ispeći u sezoni roštiljada. Po želji ih možete začiniti, zamotati u foliju i ispeći.

Ljekovitost rotkvice

Rotkvica može pomoći kod problema sa astmom i kod bolesti disajnih puteva s kašljem. Pomiješate li rotkvicu, limun i med pa ostavite da odstoji jedan dan, dobit ćete prirodan sirup za iskašljavanje.

Sveži sok od rotkvice zapravo je stari narodni lijek koji pomaže kod izlučivanja žuči te je odličan protiv upale žučnog mehura. Takođe ima antibakterijska i antigljivična svojstva te može pomoći protiv žutice jer normalizuje proizvodnju bilirubina.

Neka su istraživanja pokazala da zbog velike količine vitamina C, folne kiseline i antocijanina može pridoneti i lečenju karcinoma debelog creva, bubrega, želudca i grla.

Kako kupovati i čuvati rotkvice

Prilikom kupovine pazite da su plodovi tvrdi, a lišće zeleno i svježe. Kada ih donesete kući, odstranite lišće i neoprane rotkvice stavite u frižider. :)

Nema komentara:

Objavi komentar